Ce ar trebui să știe orice patron din România despre noile legi fiscale. Nu e de glumă cu ele, sunt complicate

de: Alexandru Puiu
27 05. 2023

Ultima perioada a adus o serie de modificări fiscale importante de care firmele din România trebuie să țină cont. De exemplu, vorbim despre intrarea în vigoare a SAF-T.

Raportarea SAF-T se dovedește a fi o misiune dificil de dus la bun sfârșit de antreprenorii români, care se simt în bună parte de-a dreptul pierduți prin noutățile legislative apărute în materie fiscală, pe această zonă.

Cum te pui la adăpost de amenzile ANAF, ca patron de firmă românească

Pentru a simplifica lucrurile, experții EY România vin cu sfaturi prețioase pentru companiile care sunt obligate conform legii să facă raportearea SAF-T. Iată, prin urmare, care sunt cele mai importante elemente de care trebuie să ții cont, în calitate de lider al unei companii locale, dar și cum te poți pune la adăpost pentru a nu încălca legislația și a rămâne în bune relații cu autoritățile de control, dacă-ți vor călca pragul:

„Începând cu anul 2022, marii contribuabili din România trebuie să depună lunar/trimestrial fișierul SAF-T la autoritățile fiscale, până în ultima zi a lunii pentru luna/trimestrul precedent. Pentru contribuabilii mijlocii, raportarea este aplicabilă începând cu anul 2023, cu o perioadă de graţie care expiră la finalul lunii iulie 2023. Nerespectarea cerințelor de raportare SAF-T poate duce la amenzi, necesitatea unor eforturi suplimentare pentru corecţie și timpi suplimentari pentru reconcilierile datelor din SAF-T cu alte declarații fiscale ori situații financiare pe parcursul unui control fiscal pentru perioada respectivă. Din aceasta perspectivă, devine lesne de înțeles de ce este necesară analiza foarte detaliată a proceselor interne de colectare a datelor și de raportare, astfel încât această declarație (D406) să fie corect și complet întocmită”, notează experții EY România.

Conform acestora, SAF-T este un fișier electronic standardizat care conține date contabile detaliate, inclusiv vânzările, achizițiile, plățile precum și datele fiscale relevante pentru TVA și impozite cu reţinere la sursă. Ca parte a raportării anuale SAF-T prezintă informații detaliate privind mijloacele fixe, iar la cerere, se prezintă informații detaliate privind stocurile. Scopul principal al raportării SAF-T este de a simplifica procesul de audit fiscal și de a preveni frauda fiscală.

„Este esențial ca departamentele de contabilitate și taxe să înțeleagă în detaliu cerințele de raportare SAF-T și să lucreze îndeaproape cu departamentele de suport informatic pentru a identifica cele mai adecvate soluții care să permită conformarea cu aceste cerințe de raportare”, subliniază Diana Lupu, Partener, Global Compliance and Reporting, EY România, Georgiana Constantin, Senior Manager, Taxe indirecte, EY România şi Roxana Şerban, Manager, Global Compliance and Reporting, EY România.